Nieuwe wetgeving sociale huur

Sinds 1 maart 2017 zijn er nieuwe regels als je een sociale huurwoning huurt. We sommen hieronder de belangrijkste veranderingen op.

 

Tijdelijke huurcontracten

Nieuwe huurders vanaf 1 maart 2017 krijgen een huurcontract van 9 jaar. Na 9 jaar kijkt cvba Nieuw Sint-Truiden of je aan twee voorwaarden voldoet. Je inkomen mag dan niet te hoog zijn en je woning niet te groot. Anders kunnen we je huurovereenkomst stoppen.

Dit geldt alleen voor nieuwe contracten sinds 1 maart 2017. Heb je al een contract van onbepaalde duur? Dan blijft dit zo, ook als je verhuist naar een andere sociale woning van cvba Nieuw Sint-Truiden.

Strengere regels rond eigendom

Je mag helemaal geen woning of bouwgrond meer bezitten, niet in België en niet in het buitenland. Zelfs als je maar een paar procent eigendom bezit, mag dit niet. Je mag ook geen bouwgrond of woning inbrengen in een vennootschap waarvan je zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder bent.

Ben je huurder en heb je eigendom? Dan ben je verplicht om cvba Nieuw Sint-Truiden te informeren en alles te verkopen. Verkopen kan tot 28 februari 2018. Doe je dit niet? Dan kan cvba Nieuw Sint-Truiden je huurovereenkomst stopzetten.

Een te grote woning (onderbezetting)

Je mag niet te groot wonen. Je mag maar één slaapkamer meer hebben dan het aantal bewoners. Voorbeelden:

  • Ben je alleen? Dan mag je maximaal twee slaapkamers hebben.
  • Ben je een koppel? Dan mag je maximaal drie slaapkamers hebben.

Maar, heb je twee of meer slaapkamers extra? Dan woon je te groot of ‘onderbezet’. cvba Nieuw Sint-Truiden zal je vragen om te verhuizen naar een andere, kleinere woning. Deze woning ligt altijd maximaal 5 kilometer verder en je betaalt maximaal evenveel of minder dan nu.

Je krijgt twee keer zo’n aanbod. Weiger je twee keer? Dan moet je verplicht een onderbezettingsvergoeding betalen. Je betaalt dan 30 euro/maand (bedrag in 2017) voor een slaapkamer te veel. Dit betaal je extra bij je maandelijkse huurprijs en kosten.

De onderbezettingsvergoeding geldt niet als je huurt sinds 1 maart 2017. cvba Nieuw Sint-Truiden zegt dan de huurovereenkomst op als je twee keer een aanbod weigert.

Minder administratie voor kinderen

Wordt één van je kinderen 18 jaar? Dan moeten ze de huurovereenkomst niet meer ondertekenen.

Maatregelen tegen bijwoonst (domiciliefraude)

Je moet cvba Nieuw Sint-Truiden altijd informeren als er iemand bij je komt wonen. Zelfs als dit maar voor een tijdje is, moet je dit laten weten. Doe je dit niet, dan kan cvba Nieuw Sint-Truiden nu een boete vragen, zelfs als deze persoon ondertussen niet meer bij je woont.

nst nieuws Wijzigingen aan het Sociaal Huurbesluit