Het project Ursulinenklooster in Sint-Truiden van onze huisvestingsmaatschappij cvba Nieuw Sint-Truiden is een van de 19 projecten in het inspiratieboek sociaal wonen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Het boek ‘Een (t)huis voor iedereen – inspiratieboek sociaal wonen’ verscheen begin maart 2021 bij Uitgeverij Politeia naar aanleiding van 100 jaar sociaal wonen.

Een (t)huis voor iedereen

Een betaalbare, kwaliteitsvolle woning is essentieel om ons leven vorm te geven. De sector sociaal wonen heeft de sleutel in handen om die (t)huis te creëren voor iedereen, zeker voor wie het om welke reden dan ook moeilijk heeft of minder snel een aangepaste woning vindt. En al 100 jaar werkt de sociale huisvestingssector elke dag samen aan de ambitie om meer en beter sociaal wonen waar te maken.

“Sommige voorbijgangers maken hier een kruisteken”

Ook cvba Nieuw Sint-Truiden heeft die sleutel in handen.

De herontwikkeling van het voormalig kloostergebouw bracht met 37 sociale woningen nieuwe buren voor de laatste Zusters Ursulinen. En een Mariabeeldje! Het Mariabeeld van huurder Antoine is zijn geluksbrenger. Maria heeft vanop haar plaats een prachtig zicht op de kerktoren en het stadhuis. Voorbijgangers op het binnenplein ziet hij wel eens een kruisteken maken als ze naar boven kijken en Maria zien staan. Ondanks de herbestemming tot sociaal wooncomplex blijft deze omgeving dus een religieus karakter behouden.

De herbestemming van het Ursulinenklooster moet niet enkel de sfeer tussen de huurders bevorderen. Cvba Nieuw Sint-Truiden en de stad Sint-Truiden trekken met dit project voluit de kaart van kernversterking. Door de combinatie van nieuwbouw en renovatie realiseerden ze hier een mooie inbreiding met veel wooneenheden midden in de stad. Gezien de ligging richten de sociale huisvestingsmaatschappij zich met de sociale woningen vooral naar ouderen. Ze zitten hier dichtbij alle nodige voorzieningen.

Sterke mix  

Ons project en vele andere innovatieve, inspirerende en warme sociale woonprojecten bundelde de VMSW in het boek. Centraal staan de verhalen van de mensen achter deze projecten: de sociale huisvestingsmaatschappijen, hun professionele partners en natuurlijk de sociale huurders en kopers zelf.

Het boek is nu te koop bij Politeia Uitgeverij voor 26 euro (zonder verzendkosten):

https://politeia.be/nl/publicaties/267687-een+thuis+voor+iedereen

 

nst nieuws Project Ursulinenklooster in het inspiratieboek sociaal wonen